Završio je projekt Zelenilo u oblacima!

Završio je projekt “Zelenilo u oblacima” financiran od Grada Dubrovnika pri Javnom pozivu za predlaganje projekata/programa iz područja urbanizma i prostornog planiranja na prostoru Grada Dubrovnika za 2019. godinu.

Specifični ciljevi projekta su:

  • GIS inventarizacija i kategorizacija postojećeg stanja zelenih površina u Dubrovniku
  • Uspostava Web GIS aplikacije s mogućnošću dodavanja sadržaja o javnoj zelenoj površini
  • Edukacija građane o ulozi javnih zelenih površina kao dijelu zelenog katastra grada Dubrovnika.

GIS inventarizacija kategorija postojećih zelenih površina u gradu Dubrovniku je uspješno obavljena te je uspostavljen Web GIS portal “Zelenilo u oblacima“.

 

Pogled na Stari grad, te Park šumu Petka

Budući da su krajnji korisnici projekta građani Dubrovnika, jedna od aktivnosti projekta je i njihovo educiranje o važnosti gradskog zelenila u urbanim krajobrazima grada.

Predavanje pod nazivom “Uloga gradskog zelenila u poboljšanju kvalitete života“ je održano 22. listopada 2019. godine, u organizaciji našeg projektnog partnera udruge DEŠA-Dubrovnik, a održala ga je vanjska stručna suradnica na projektu – Mateje Leljak, mag. ing. prosp. arh. Sudionici su u diskusiji nakon predavanja ukazali na problematiku pojedinih zelenih prostora u gradu Dubrovniku, važnost održavanja zelenih površina od strane javnih službi te su predlagali razne željene smjerove razvoja gradskog zelenila.

Web GIS portal “Zelenilo u oblacima” omogućit će aktivno sudjelovanje građana u davanju obilježja pojedinom tipu zelene površine, kao i smjernica daljnjeg razvoja koje mogu riješiti lokalne probleme vezane za prostorno planiranje.

Pogled na padine Srđa

Na taj način dolazi do održivog korištenja prostora Grada Dubrovnika jer  projekt utječe na odnos građana Dubrovnika prema vlastitom resursu čime se pokazaje briga za svojim okruženjem.

Također projekt će dugoročno unaprjediti kvalitetu življenja zajednice, a tome pridonosi i educiranje, informiranje i participativnost građana u upravljanju prostorom. Navedeno se odnosi na okolišne (očuvanje bioraznolikosti), ekonomske i estetske (uvećana vrijednost nekretnina) te socijalne i psihološke (zdravlje i rekreacija) funkcije koje zeleni prostori pružaju stanovnicima grada Dubrovnika.

Izgled portala “Zelenilo u oblacima”
Pogled na Stari grad i brdo Srđ s otoka Lokruma

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *