„Pod budnim okom volontera“ je u punom zamahu!

DEŠA – Dubrovnik provodi projekt „Pod budnim okom volontera“ u okviru EU poziva Podrška organizatorima volontiranja za unaprijeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa, financiranog od strane Ureda za udruge RH i Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ Europskog socijalnog fonda. Partneri u provedbi su udruga Bonsai, udruga CROGIS, Udruga Lovci na oluje, OŠ Antuna Masle Orašac i OŠ Župa Dubrovačka.

Svrha projekta je osnažiti škole za kontinuirani razvoj volonterstva kroz sustav odgoja i obrazovanja te naučiti djecu novim inovativnim tehnološkim vještinama i znanjima. Kroz niz dobno prilagođenih radionica za učenike postavit će se temelji za kontinuirane volonterske akcije koje započinju postavljanjem meteoroloških postaja u školska dvorišta. Djeca će steći nova znanja i vještine te će volonterski doprinositi dobrobiti zajednice praćenjem vremenskih pojava na mikrolokacijama, a škola će ostati mjesto volontiranja i sakupljanja znanja malih i velikih školaraca i nakon završetka projekta.

„Mislim da sam vidio volontera“, „Mislim, dakle recikliram“, „Volonterstvom do izgradnje društvenog kapitala“, „Klima, ti i ja“ samo su neke od radionica i interaktivnih predavanja koja su se provodila od početka školske godine s djecom osnovnoškolske dobi u Župi Dubrovačkoj i Orašcu. Radionice se provode kontinuirano s temama vezanim za očuvanje okoliša, odgovorno gospodarenje otpadom, ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama, zaštita baštine te radionice kroz koje se djeca upoznaju s primjerima volonterskih akcija koje su proveli mladi ljudi njihove dobne skupine čime ih se potiče na osmišljavanje vlastitih volonterskih akcija.

U projektu će sudjelovati preko 400 djece u obje škole, a očekuje se još mnoštvo zanimljivih kreativnih radionica kako za djecu tako i za roditelje.

CROGIS sudjeluje i izvodi sljedeće projektne aktivnosti: partnerski sastanci, radionice o OpenStreetMap inicijativi, GIS radionice za nastavnike i učenike te izrada webGIS aplikacije. Za potrebe izvođenja navedenih aktivnosti zaposlena je jedna osoba na 10 mjeseci. Radionice će pokrivati teoretski dio o pojmu Open Street Map, rad u web GIS aplikaciji te teoretski i praktični dio rada u QGIS-u. Za sve navedeno bit će izrađeni popratni priručnici za učenike i nastavnike, kako bi polaznici mogli nakon završetka radionica osvježiti stečena znanja i primijeniti ih u nastavi.

Izvor: http://desa-dubrovnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *