Osvojili smo prvi zagrebački Copernicus Hackathon!

Mlada ekipa iz udruge CROGIS prijavila je tim od četvero članova na premijerno izdanje natjecanja Copernicus Hackathon, koje se između 23.10. i 25.10.2019. godine održavalo u prostorijama Sveučilišno-računskog centra (SRCE), a koje je organizirao Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Copernicus Hackathon je program financiran od strane Europske Komisije koji okuplja programere, poduzetnike i stručnjake za određene teme u svrhu razvoja novih aplikacija koje se temelje na podacima i servisima Europskog programa za opažanje Zemlje – Copernicus. Copernicus je program Europske unije za opažanje Zemlje iz svemira, gdje se kroz otvaranje pristupa satelitskim podacima nastoji potaknuti razvoj prosperitetnih zanimanja 21. stoljeća – svemirske tehnologije i geoinformatike. Hackathon pruža ljudima diljem Europe priliku da se zajedno okupe i istraže mnoga područja primjene na Zemlji pomoću Copernicusovih podataka iz svemira koji se korisnicima pružaju na korištenje u cijelosti, bez naknade. Europska komisija godišnje financira do 20 Hackathona diljem Europe u obliku timskog natjecanja na kojem je svrha razviti aplikacije (nije dovoljan samo koncept već je potrebno razviti beta verziju aplikacije) za različita područja, odnosno teme zadane na pojedinom događaju. Glavna svrha ovog događaja je promocija potencijala Copernicus podataka i servisa zajednicama diljem Europe.

Hackathon je održan u dvije kategorije: PROFESIONALNOJ, namijenjenoj stručnjacima iz gospodarstva, znanstvenicima, istraživačima, inovatorima i studentima, koja je i službena kategorija natjecanja i u kojoj mogu sudjelovati osobe starije od 18 godina te UČENIČKOJ, namijenjenoj učenicima srednjih škola koja se dodatno organizirala u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, u tri tematska područja:

  • Pametni gradovi i pametna uprava
  • Zaštita okoliša i klima
  • Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu
Sudionici su tijekom natjecanja smišljali vlastite ideje i dali primjere problematike koje je moguće riješiti Copernicus podacima, a koje su od interesa za hrvatski gospodarski i javni sektor.
Interdisciplinarni tim, predvođen dopredsjednikom udruge, magistrom geografije, Antonijem Morićem-Španićem, činili su još magistri geoinformatike Antonija Veselski i Marin Leontenko te magistar urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša Josip Stojak. Kreirali su programsko rješenje aplikaciju “Green ISLAND App” razvijenu s ciljem uspostave održivog upravljanja i revitalizacije ruralnih područja Grada Hvara (pilot područje). Koristeći satelitske podatke, aplikacija identificira najvrjednije prostorne lokalitete za uzgoj autohtonih poljoprivrednih kultura (lavanda, vinova loza, rogač, maslina) te sadnju šumskih vrsta (dalmatinski crni bor, pinija, primorski bor i dr.) na području Grada Hvara. Pomoću navedene aplikacije nastoji se osvijestiti i motivirati lokalno stanovništva prema demografskoj i ekonomskoj revitalizaciji i obnovi napuštenih, ali vrlo vrijednih otočnih ruralnih zona.
Iako su se na natjecanje primarno prijavili s ciljem usvajanja novih znanja i vještina u području EO (earth observation) tehnologija, njihova aplikacija “Green ISLAND App”, nakon stručne procjene žirija, ocijenjena je kao ukupno najbolja među razvijenim aplikacijama u profesionalnoj kategoriji te najbolja u tematskom području Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.
Organizatori su zajedno sa sponzorima i partnerima osigurali brojne vrijedne nagrade. Ekipa CROGIS dobila je nagradu za ukupno najbolji rad, sudjelovanje u Copernicus Acceleratoru koji dodjeljuje Europska komisija te nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu, koju dodjeljuje Science Park Graz – ESA Business Incubator Centar Austrija.
Ova prestižna nagrada i ogroman uspjeh za našu mladu udrugu predstavlja značajno priznanje za uloženi rad i trud, a ulaskom u program Copernicus Accelerator otvara se prilika za još intenzivniji rast i razvoj te mogućnost ostvarenja međunarodne suradnje i uspjeha u području GIS i EO tehnologija.
Izjave pobjednika prvog Copernicus Hackathona u Zagrebu možete pogledati u Dnevniku Nove TV, od 34:50 min.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *