Zelene površine su pluća grada!

Uspješno smo potpisali ugovor za novi projekt pod nazivom “Pluća grada” u partnerstvu s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata koji je financiran od Grada Dubrovnika. Zemljopisno područje provedbe projekta je jedinica lokalne samouprave Grad Dubrovnik, naselje Dubrovnik.

Iznimno se veselimo radu na projektu čiji su ciljevi:

  • Inventarizirati postojeće stanje zelenih površina na području grada Dubrovnika
  • Kategorizirati otvorene zelene površine grada
  • Dati smjernice za daljnji strateški razvoj zelenih površina u gradu
  • Podignuti svijest gradskih vlasti i stanovnika o važnosti očuvanja zelenih površina u gradu.

Projektne aktivnosti su već odavno počele, a do sada su obuhvaćale kabinetsko i terensko istraživanje postojećeg stanja zelenih površina na području grada Dubrovnika.
Tom prilikom, kolegice koje vrijedno rade na projektu detaljno su analizirale zelene površine iz GUP-a Grada Dubrovnika, pripremile sve karte i potrebne gadgete za terensko istraživanje istih te naoštrile svoje znanje iz područja krajobrazne kategorizacije zelenih površina prema europskim smjernicama.

Projektna aktivnost terenskog istraživanje je uspješno obavljena, stanje zelenih površina grada Dubrovnika je detaljno identificirano. Dubrovnik je „zeleni“ grad, a iako se naoko čini da je sve blistavo, uvijek ima stvari za napredak.

Plato Srđa, pogled prema naselju Bosanka i dalje prema Cavtatu

U narednim mjesecima slijede projektne aktivnosti GIS obrade podataka, opisa stanja, kategorizacije gradskog zelenila te izrade strateških smjernica razvoja zelenih površina u gradu Dubrovniku. Rezultat projekta bit će Studija planiranja i upravljanja gradskim zelenilom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *