Što rade pobjednici 1. Copernicus Hackathona u Zagrebu

Prvotna aktivnost CROGIS tima, nakon osvajanja Copernicus Hackathona u Zagrebu i ulaska u program Copernicus Accelerator, bila je sudjelovanje na Europskom tjednu svemira u Helsinkiju, održanom u razdoblju između 3. i 5. prosinca 2019. godine. Na navedenom događaju sudjelovali su vodeći svjetski stručnjaci iz područja GIS-a i područja opažanja Zemlje, a događaju su, u ime CROGIS tima, prisustvovali Antonija Veselski i Damir Matić.

Slika 2. CROGIS i GeoTwins tim u Helsinkiju

U sklopu Europskog tjedna svemira održan je Copernicus Accelerator Bootcamp. Zadatak Copernicus Acceleratora je priprema 50 timova inovatora za pokretanje vlastite tvrtke i pronalazak tržišta za plasiranje njihovih proizvoda. Bootcamp održan u Helsinkiju je uvod u Accelerator program, tijekom kojeg su se timovi upoznali s izabranim mentorima, isplanirali 12-mjesečni program, upoznali druge timove i imali priliku savjetovati se s uspješnim poduzetnicima kroz aktivnosti kao što su speed dating, tematski paneli i diskusije te večernje druženje.

Na navedenom događaju članovi tima su ostvarili polazni kontakt s gospodinom Md Bayzidul Islamom, koji je pristao biti mentor projektnom timu u okviru Copernicus Accelerator programa narednih 11 mjeseci. Sudjelovanjem na radionici “Why should your project think marketing first”, “roundtable” sesijama te “speed datingu” ostvareni su i uspostavljeni značajni međunarodni kontakti za budući razvoj i jačanje stručnog kapaciteta CROGIS tima.

Po povratku u Hrvatsku, uspostavljena je kontinuirana komunikacijska suradnja s mentorom, u okviru koje je definiran vremenski plan i okvir budućih suradničkih aktivnosti na relaciji mentor – razvojni tim. U tu svrhu, kreiran je ključni organizacijski dokument Copernicus Accelerator Start-up Mentoring Plan, unutar kojeg su definirani razvojni segmenti uspostave budućeg poslovnog rješenja (opis ideje, poslovne smjernice i ciljevi, razvojni indikatori te uloge svakog od članova tima u ostvarenju istih).  Među predviđenim razvojnim koracima na kojima će članovi tima u narednim mjesecima raditi izdvajaju se detaljnije istraživanje mogućnosti svih Copernicus-ovih usluga i servisa prostornih podataka, razvoj programske aplikacije budućeg rješenja, uspostava organizacijsko-poslovnog modela funkcioniranja, kreiranje web stranice, izrada poslovnog plana i dr. Uz navedeno, članovi tima rade i na predstavljanju idejnog proizvoda mogućim korisnicima, sa svrhom prikupljanja povratnih informacija i ciljanih potreba korisnika.

Članovi projektnog tima su iznimno pozitivno pristupili nadolazećim aktivnostima i obvezama u okviru Copernicus Accelerator programa, konstantno održavaju međusobnu komunikaciju kroz segmente razvijanja projektne ideje te odlučno pristupaju brojnim edukacijskim programima u području upravljanja Copernicus podacima i razvoju poduzetničkih i organizacijskih vještina, s ciljem kvalitetne primjene u kreiranju konačnog produkta (poslovnog rješenja) po završetku Copernicus Accelerator programa.

Autor članka: Antonio Morić Španić

Slika 3. Pobjednici 1. Copernicus Hackathona u Zagrebu sa svojim mentorom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *