Dubrovački ljetnikovci online

Projekt „Dubrovački ljetnikovci online“ provodila je udruga DEŠA – Dubrovnik u partnerstvu s udrugom CROGIS. Projekt je financirao Grad Dubrovnik, Upravni odjel za urbanizam, zaštitu okoliša i prostorno planiranje.

Cilj projekta bio je informirati građane o dubrovačkim ljetnikovcima, njihovim lokacijama i povijesti te ih potaknuti na aktivnije korištenje informativne GIS platforme – Urban planning portal.

Ljetnikovce su većinom gradile imućnije obitelji i to van većih gradova uz obale rijeka ili mora, na otocima, ali i u kopnenim područjima. Najpoznatiji hrvatski ljetnikovci se nalaze na Jadranu, a najviše ih je u Dubrovniku i njegovoj okolici. Nastajali su za vrijeme Dubrovačke Republike.

U okviru projekta, DEŠA – Dubrovnik je organizirala predavanje pod nazivom „Dubrovački ljetnikovci: jučer, danas, sutra…” u prostorijama Narodne knjižnice Grad, 21. 11. 2018.

Nakon uvodnih riječi predstavnice DEŠE – Dubrovnik, predavanje je održala docentica, dr. sc. Deša Karamehmedović. Svrha predavanja bila je ukazati na aktualnu, krucijalnu problematiku dubrovačkih ljetnikovaca kao cjeline te ukazati na moguće akcije upravljanja ljetnikovcima, a s ciljem njihove samoodrživosti.

Potom je predstavnik udruge CROGIS prezentirao Urban planning portal s lokacijama ljetnikovaca u samom Dubrovniku te značajke i funkcije samog portala. Otvoren je pristup interaktivnoj karti s lokacijama dubrovačkih ljetnikovaca.

Nakon predavanja otvorena je autorska izložba fotografija Deše Karamehmedović na temu dubrovačkih ljetnikovaca. Izložba je bila otvorena za razgledavanje do 27. studenoga 2018. godine u prizemlju Narodne knjižnice.

Izvor:
http://desa-dubrovnik.hr

Naslovna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *