Znanstveni skup na Hvaru

Znanstveni skup Hvarski arhipelag i arheologija dalmatinskih otoka: od dinamične prošlosti do kulturnog turizma” u organizaciji Hrvatskog arheološkog društva, Grada Hvara i Instituta za arheologiju u Zagrebu, održao se u gradu Hvaru, na istoimenom otoku, od  08. – 12. 10. 2019. godine.

Tema skupa vezana je uz unapređenje struke i znanosti u kontekstu novostečenih spoznaja o dinamičnoj prošlosti Hvara, ali i susjednih dalmatinskih otoka, koji imaju značajno mjesto unutar povijesno-kulturološkog razvitka istočnojadranskog prostora. Jedna od tema rasprave bila je usmjerena na stvaranje koncepta optimalne strategije turističke valorizacije arheološke kulturne baštine i metoda njene uspješne implementacije, ali i poticaj uključivanja cjelokupne javnosti u očuvanje i promidžbu ove baštine u sklopu održivog razvoja  dalmatinskih otoka.

Arheologija Hvara i dalmatinskih otoka jasno bi trebala biti prepoznata kao još jedan važan otočni proizvod, dodana vrijednost sve široj turističkoj ponudi koja nosi snažan potencijal za razvoj lokalne zajednice i brend kojim bi se dalmatinski otoci mogli jedinstveno profilirati.

Dopredsjednik udruge CROGIS – Antonio Morić-Španić, sudjelovao je na znanstvenom skupu s konferencijskim izlaganjem pod naslovom: “Uloga i važnost GIS tehnologije u kartiranju i valorizaciji (hvarske) arheološke baštine“.

Kako motivirati i uključiti lokalnu zajednicu u aktivniju promociju arheološke baštine, kada je zabilježena prva primjena GIS tehnologije u istraživanju arheološke baštine otoka Hvara te koji su suvremeni trendovi primjene GIS tehnologije u arheologiji bile su samo neke od tema koje su slušatelji mogli čuti u novoobnovljenoj zgradi hvarskog Arsenala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *